Bilgisayarın Sağlıklı Kullanımı

Bilgisayarın kullanımında dikkat edilecekler

Bilgisayar artık herkesin elinin altında bulunan ve insanların zamanlarının büyük çoğunluğunu başında geçirdiği teknolojik alet. Günümüzde artık her iş sahasında ve hemen her kurumda görmek mümkün. Dolasıyla yazı yazmak, internet erişimi, programlama yapmak, oyun oynamak gibi sebeplerle çoğumuzun saatleri bu cihazın karşısında geçiyor.

Uzun süre bilgisayar başında oturmak çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Kas ve iskelet sistemiyle ilgili olanlar bunun başında gelir. Boyun, bel ve omurgaların sağlığını tehdit etmektedir. Sürekli tekrarlanan monoton kol ve el hareketleri, yanlış oturuş şekilleri bunlara sebep olmaktadır. ABD de yapılan araştırmalarda kadınlar üzerinde daha sık görüldüğü gözlenmiştir. Klavye kullanan kadınların yüzde 81 inde kas ve iskelet problemleri görülmüştür.

Diğer bir problemde göz hastalıklarıdır. Sürekli aynı mesafeden aynı noktaya bakmak göz problemlerinin başlıca sebebidir.

ÖNERİLER:

-Öncelikle herkesin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

-Taşınabilir bilgisayarlar tercih edilmelidir.

-Dik oturur pozisyonda kullanılmalıdır.

-Klavye ve fare çok uzakta olmamalıdır.

-Oturan kişinin ekran ile arasındaki mesafe 50-60 cm olmalıdır.

-Klavye üzerine eğilerek ve ya çok uzaktan kullanım vücutta çeşitli bölgelere baskı yapar ve bel, boyun, kol, bacak ağrılarına sebep olur.

-Normalde saat başlarında ara vermek gerekmektedir. Ama işim yoğun filan diyorsanız en kötü 2 saat aralıklarla mola verilmelidir. Bu aralarda elleri, bacakları, beli hareket ettirici küçük egzersizler yapılmalıdır.

-Uzun süre ekrana bakmaya bağlı olarak göz kuruluğu görülmektedir. Bunun içinde sık sık gözleri kırpmak gerekmektedir. Eğer gereğinden fazla kuruluk varsa doktora başvurmak gerekir.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts