Dış Gebelikte Erken Teşhis Nasıl Konulur? 

Dış Gebelikte Erken Teşhis Nasıl Konulur? 

 

Erken teşhis için hastaların gebeliklerinin en erken dönemlerinde yani 4-5 haftalık iken bir uzmana görünmeleri gerekmektedir. Gebelik testi pozitif çıkan anne adaylarında, ultrasonografi ile rahim içerisine bakılır. Eğer rahim içerisinde gebelik kesesi görülmüyorsa dış gebelikten şüphelenir. Böyle durumlarda kanda gebelik hormonu olan B-HCG seviyesine bakılır. Bu hormonun değeri 2000 IU/L’ nin üzerinde bulunuyor ve gebelik kesesi bulunmuyorsa dış gebelik teşhisi konulabilir. Ayrıca dış gebelik karın içerisinde kanama oluşturmuşsa bu durum ultrasonografi ile tespit edilebilir. Ayrıca kandaki progesteron hormon düzeyi ölçülür. Belirli bir değerin altında ise bir anormallik olduğu düşünülür ve farklı tetkikler kullanılarak teşhis edilebilir.

Dış Gebelik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Dış Gebelik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Eğer dış gebelik kesesi yırtılmamışsa ve kesenin çapı 4 cm’ den küçükse ilaç tedavisine başlanır. Hasta açısından en az yan etki oluşturan durum tek doz kullanımdır. İki doz tedavi başarı şansını biraz daha artırmaktadır. Çoklu doz tedavi ise günümüzde kullanılmamaktadır. İlaç tedavisinin başarısız olduğu durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulur. Açık töntem veya laparoskopik denilen kapalı yöntemle müdahale edilir. Hastada özellikle iç kanama var ise durum acildir. Hastanın öncelikle kanama şoku ile mücadele edilir ve kan verilir. Hasar giderilmeye çalışılır fakat bazı durumlarda tüpün tamamen alınması gerekebilmektedir. Erken teşhis konulup tedaviye başlanılan hastalarda daha olumlu sonuçlar elde edildiği için herzaman bir uzman kontrolünde olmak son dereceönemlidir.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts

İnfertilite Nedir?

  Sağlıklı çiftlerin evliliklerini bir meyve ile tatlandırmaları için çabaladıkları ve sonuçların negatif olduğunda sıklıklar sordukları soru;  infertilite…